Irodalom

Dante – Irodalmi zseblexikon
Nagyításhoz kattintson a képre!

Dante – Irodalmi zseblexikon

Scolar Kiadó, 2023
Oldalszám: 90
Isbn: 9789635097968
3.999 Ft
3.195 Ft
20%
kedvezmény
Vásárlás után járó alap hűségpont: 31 pont
Mennyiség:

Raktáron
A Scolar Kiadó új irodalmi zseblexikon-sorozata szubjektív, szellemtörténeti szempontú válogatás, mely a világirodalom klasszikus szerzőit és műveit mutatja be. A zseblexikonok a hagyományos lexikális adatok, évszámok mellett rengeteg háttér-információt, érdekességet is tartalmaznak az egyes szerzők emblematikus műveiről, a korról melyben íródtak és természetesen a szerzőkről. Az egyes kötetek írói a téma szakértői, olvasmányos, élvezetes stílusban, rendszerezve segítenek eligazodni az adott szerző életművében.

Az irodalmi zseblexikont haszonnal forgathatják diákok, tanárok, de érdekes olvasmány lehet minden irodalomszerető ember számára.

A sorozat eddig megjelent kötetei:

Ádám Péter: Proust
Nádasdy Ádám: Dante

A kötet kalauz Dante olvasásához. Nádasdy Ádám segítségével könnyen eligazodhatunk a középkori világ egyik legjelentősebb életművében: a lexikonban sorra veszi Dante műveinek értelmezéséhez elengedhetetlen kultúrtörténeti és politika ismereteket; az Isteni Színjáték olvasásához pedig jelentős támpontokat nyújtó táblázatokat, szemléltető összefoglalókat iktat be a megannyi információ közé. A címszavakból kibontakoznak a 14. századi Firenze alakjai, politikai harcai és a középkori emberek egyetemes tudása és világképe.

„A kötetke Dantét és 13–14. századi világát kívánja bemutatni a szélesebb olvasóközönségnek. A legtöbb szócikk az Isteni Színjátékról szól, mert Dante művei közül messze ez a legfontosabb, de megtalálhatók az alapadatok a költő életét, családját illetően is. Ugyanakkor a mai internetes világban, amikor egy-két gombnyomással minden adatot meg lehet keresni, érdekesebbnek tűnt bemutatni néhány kevésbé ismert dolgot (például a „búcsú” fogalmát, vagy Nimród érthetetlen beszédét). Az Isteni Színjátékban rengeteg ember, hely, esemény szerepel – ezekből csak válogatni tudtam; aki részletekbe menő tájékozódásra vágyik, használja a Mutatót valamelyik Színjáték-fordításban, pl. a Nádasdy- vagy a Babits-félében. Elmélyültebb tanulmányozásra ajánlom a Kelemen János és Nagy József által szerkesztett kommentárköteteket (eddig a Pokol és a Purgatórium jelent meg).

Nem akar lemaradni akcióinkról?

Iratkozzon fel a hírlevélre hogy legújabb ajánlatainkról elsőként értesülhessen!